Διασκέδαση Μουσική

Mawa: Aυτό το καλοκαίρι η Γαύδος θα έχει το δικό της μουσικό φεστιβάλ

— Πες μας με δυο λόγια τι είναι το Mawa.

Kατά κύριο λόγo, ένα μουσικό φεστιβάλ διάρκειας 3 ημερών που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Το Mawa είναι ένα «οuternational festival», που σκοπό έχει να αναδείξει, να παρουσιάσει μουσικά ήθη και είδη καθώς και κουλτούρες απ’ όλο τον κόσμο, να παντρέψει τον σύγχρονο ήχο με τον παραδοσιακό και να αποτελέσει μια μοναδική καλοκαιρινή εμπειρία για τους επισκέπτες του. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Μετά από μια προσωπική στιγμή χαράς, με μια παρέα φίλων και τον σύζυγό μου βάλαμε μπροστά αυτό το διασκεδαστικό αλλά και δύσκολο εγχείρημα. Είναι δύσκολο γιατί κανείς μας δεν μένει στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή και αυτό δημιουργεί μια ιδιαιτερότητα στη διοργάνωσή του.

— Τι σημαίνει η λέξη;

To Mawa είναι η συντομογραφία του «Μami Wata» που σημαίνει «Μητέρα του νερού» και είναι ο όρος που χρησιμοποιούν στη Νότια και Κεντρική Αφρική για τη Σειρήνα, αυτό το πλάσμα που εμφανίζεται σε όλους τους πολιτισμούς και με το μουσικό του κάλεσμα παρασύρει τους ταξιδιώτες.   Δώρα Ανδρουλιδάκη — Πώς σου ήρθε η ιδέα να αφήσεις το Βερολίνο και να διοργανώσεις ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ στην Ελλάδα; Το Βερολίνο δεν το άφησα, ούτε θα το αφήσω. Ζω και εργάζομαι εκεί τα τελευταία χρόνια και είμαι αρκετά ικανοποιημένη από τη ζωή μου στον Βορρά. Η ανάγκη, όμως, για λίγο φως και η αγάπη για τη μουσική μάς ώθησε να δημιουργήσουμε αυτό το μικρό community, γιατί στην ουσία έτσι το αισθανόμαστε. Το Μawa δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ, πάνω απ’ όλα είναι ένα ετήσιο gathering για φίλους και γνωστούς μας απ’ όλο τον κόσμο.

— Τι σας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα φεστιβάλ;

Δεν ξέρω αν μας διαφοροποιεί από τα άλλα φεστιβάλ, αλλά σίγουρα το Mawa προσπαθεί να μη βλέπει τον κόσμο με ευρωκεντρική ματιά. Παραμένει ανοιχτό σε διαφορετικές προσεγγίσεις και ανακαλύπτει ισχυρές, εύθραυστες αλλά και προκλητικές καλλιτεχνικές προτάσεις στη σύγχρονη, παγκοσμιοποιημένη, ταχύτατα εξελισσόμενη, ψηφιοποιημένη και αστικοποιημένη πραγματικότητα. Σκοπός του είναι να επιβραδύνει αυτούς τους ρυθμούς και να δώσει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να δείξουν και μια άλλη πλευρά της δημιουργικότητάς τους μέσα από την αλληλεπίδραση, με καλλιτεχνικές συνεργασίες που ταιριάζουν στα διαφορετικά, πανέμορφα μέρη όπου θα διεξάγεται κάθε χρόνο.

— Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Στη φετινή, δεύτερη διοργάνωση του Mawa προσκαλούμε κοινό και καλλιτέχνες να απολαύσουν την αίσθηση ηρεμίας και απομόνωσης που προσφέρει το νησί της Γαύδου. Μέσα σε διάστημα 3 ημερών το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα μουσικής: από ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια ή μελωδίες της Μέσης Ανατολής, house, reggae και dubstep, μέχρι rave ήχους από τη δεκαετία του ’90, hip-hop από τη Ζιμπάμπουε και άλλες μουσικές ανακαλύψεις από το διεθνές στερέωμα. Μερικά από τα ονόματα που πλαισιώνουν το φετινό φεστιβάλ είναι ο Fiedel, resident του βερολινέζικου Berghain αλλά και των διάσημων Wax Treatment partys, ο Good News resident του Golden Pudel στο Αμβούργο κ.ά.

— Γιατί στη Γαύδο;

Όπως ανέφερα ήδη, μέρος του concept του φεστιβάλ είναι να διεξάγεται σε όσο το δυνατόν πιο απομονωμένα μέρη σπάνιας φυσικής ομορφιάς, ώστε να γίνει μόνιμος καλοκαιρινός προορισμός. Επίσης, θέλουμε το μέρος από μόνο του να δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας, προκειμένου οι επισκέπτες να έρχονται πιο κοντά, να γίνονται μια μεγάλη οικογένεια. Πέρσι, λοιπόν, για όλους τους παραπάνω λόγους το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Δονούσα και, φυσικά, για τους ίδιους λόγους φέτος επιλέξαμε τη Γαύδο.

 

Πηγή: www.lifo.gr