Πολλές φορές περνάμε μεγάλες περιόδους της ζωής μας στις οποίες είτε πηγαίνουμε πολύ αργά στο κρεβάτι ή δεν καταφέρνουμε να κοιμηθούμε. Η μελατονίνη μία ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο, βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε. Ξεκινά να παράγεται στον οργανισμό περίπου δύο ώρες πριν να ξαπλώσουμε. Οι πολλές αλλαγές στην διαδικασία του ύπνου επιφέρει και αλλαγές στο ρυθμό με τον οποίο παράγεται η μελατονίνη.
1.Ανακαλύψτε το βιολογικό σας ρολόι
Το μυστικό για να ξυπνήσετε είναι να καταφέρετε να εξισώσετε τα δύο διαφορετικά ωράρια δηλαδή το προσωπικό και αυτό του “πρέπει να ξυπνήσω” δηλαδή το υποχρεωτικό. Ή τουλάχιστον να ξέρετε πότε η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την πρωινή σας διαύγεια .
2.Δοκιμάστε να πάρετε μελατονίνη
Το σώμα μας όπως είπαμε και πριν την παράγει ανεξάρτητα. Μπορείτε όμως να πάρετε ένα συμπλήρωμα για να βοηθήσετε τον οργανισμό να ξυπνήσει το βιολογικό του ρολοί! Μια μικρή δόση πέντε ή έξι ώρες πριν από την κατάκλιση για λίγες μέρες θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον ύπνο. Παρά το γεγονός ότι δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά χαπιών μελατονίνης, είναι προτιμότερο να λαμβάνεται η άποψη του γιατρού πριν από τη χρήση της.
3.Κρατήστε ημερολόγιο και να αναλύστε το κάθε εβδομάδα
Με το να κρατάτε σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις προσπάθειες που κάνετε και κυρίως πώς αισθάνεστε από μέρα σε μέρα. Έχετε περισσότερη ενέργεια; Είστε πιο ζωηρός; Είστε λιγότερο οξύθυμος ;Προσπαθήστε να καταλάβετε αν οι διαφορετικές στρατηγικές που χρησιμοποιείτε έχουν θετικά αποτελέσματα και κάθε εβδομάδα κάντε σύγκριση με ό, τι έχετε γράψει τις προηγούμενες ημέρες. Αν έχει δουλέψει συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο. Διαφορετικά, θα πρέπει να αλλάξετε.
4.Απενεργοποιήστε τα πάντα
Το μυστικό για να ξυπνήσετε στην ώρα σας είναι να κοιμηθείτε αρκετές ώρες ή όσες χρειάζεται ο οργανισμός σας το προηγούμενο βράδυ και για να κοιμηθείτε αρκετά χρειάζεται να έχετε κάνει μία προετοιμασία τουλάχιστον μία ώρα πριν. Περιορίστε λοιπόν τις ώρες που περνάτε μπροστά από κάθε τύπο οθόνης (τηλεόραση, υπολογιστή, tablet, smartphone, κλπ)και μπείτε αμέσως κάτω από τα σεντόνια σας και απολαύστε, το να μην κάνετε τίποτα!
5.Φτιάχτε το πρωινό πλάνο
Μόλις έχετε καταλάβει ακριβώς τι σας ενδιαφέρει πραγματικά και πότε θέλετε να ξυπνάτε φτιάχτε ένα πλάνο. Μετακινήστε το ξυπνητήρι λίγα λεπτά νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε το πρωί, είτε αυτό είναι το πρωινό ή ακόμη για να αποφασίσετε τι να φορέσετε εκείνη την ημέρα.
6.Αναπροσαρμόστε τις υποχρεώσεις σας
Προσπαθήστε να μεταφέρετε κάποιες απογευματινές δραστηριότητες σας το μεσημέρι έτσι ώστε φτάνοντας το βράδυ να είστε πιο ήρεμοι και να μην έχετε την αίσθηση ότι τρέχετε ακόμη να προλάβετε διάφορα πράγματα. Το ιδανικό θα ήταν να προσπαθήσετε να επιβραδύνετε τις δραστηριότητες σας φτάνοντας το βράδυ!
7.Αλλάξτε θέση στο ξυπνητήρι
Ναι καλά ακούσατε , αλλάζοντας θέση στο ξυπνητήρι είστε υποχρεωμένοι να σηκωθείτε από το κρεβάτι για το κλείσετε. Μπορείτε να βάλετε να δουλέψει και ένα ξυπνητήρι όπου θα σας ξυπνάει με μουσική για να έχετε περισσότερη όρεξη να ξεκινήσετε την ημέρα.
8.Κρατήστε τον ίδιο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου
Διαταράσσοντας το πρόγραμμά σας το Σάββατο ή την Κυριακή μπορεί να σας πάει πίσω και να καταστρέψει ότι προσπάθεια έχετε κάνει μέχρι τώρα για να φτιάξετε το βιολογικό σας ρολόι. Άρα προσπαθήστε να τηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν σημαίνει , ότι δε μπορείτε να ξεκουραστείτε όταν το έχετε ανάγκη .
9.Απευθυνθείτε σε έναν γιατρό
Η άπνοια, οι αλλεργίες , η κατάθλιψη,το άγχος και πολλά άλλα μπορεί να επηρεάσουν πολύ την ποιότητα του ύπνου σας. Σε αυτό το σημείο, αν δε τα έχετε καταφέρει μόνοι σας ,πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ,διαφορετικά θα πολεμάτε και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μισήσετε το ξυπνητήρι σας!
Σχολιάστε