Βιβλία Διασκέδαση

40 Χρόνια Γιορτή Βιβλίου!

6 Μαΐου με 11 Ιουνίου τα περίπτερα των εκδοτών θα μας περιμένουν στον πεζόδρομο της Ερμού, με αφετηρία την Πλατεία Ασωμάτων. Δεν είναι τέλειος χώρος για να συνδυάσεις βόλτα και διάβασμα; Αν υπολογίζετε τις καινούργιες εκδόσεις, όπως και τις παρουσιάσεις των βιβλίων, στους σοβαρούς λόγους για να την επισκεφτούμε υπολογίστε και τα αφιερώματά της. Καθώς κλείνουν 100 χρόνια από την επανάσταση του 1917 στη Ρωσία και 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Η ATHENS VOICE θα βρίσκεται εκεί με το περίπτερο και τα βιβλία της που θα πωλούνται σε ειδικές τιμές έκθεσης.

9 πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για τον ΣΕΒΑ & τη Γιορτή Βιβλίου

1. Ο ΣΕΒΑ είναι ένας σύλλογος που η δραστηριότητά του ξεκινάει το 1922 ‒ το παλαιότερο σωματείο στο χώρο του βιβλίου. Επίσημα έγγραφα για τη λειτουργία του υπάρχουν στο Πρωτοδικείο Αθηνών από το 1929.

2. Ξεκίνησε ως Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιβλιοπωλών 91929), μετονομάστηκε σε Σύλλογος των εν Αθήναις Εκδοτών-Βιβλιοπωλών ( 1945), Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών (1973) για να καταλήξει σε Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (2006).

3. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (1961) και συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και ημερίδες που είχαν σχέση με το βιβλίο και τη διάδοσή του.

4. Πολύ πριν από το 1930, στις αίθουσες του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» και στο Ζάππειο οργανώνει και συμμετέχει σε εκθέσεις βιβλίου και εκδηλώσεις.

5. Οργανώνει, με τη συνεργασία κρατικών φορέων ή όχι, και συμμετέχει στις διεθνείς εκθέσεις Φρανκφούρτης, Μπολόνιας, Λειψίας, Σόφιας, Μόσχας, Νίκαιας, Βασιλείας και Πλόβντιβ, πριν παραχωρήσει την οργάνωσή τους στην ομοσπονδία και πριν από τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Οργανώνει την πρώτη έκθεση ελληνικού βιβλίου στην Κύπρο το 1982.

6. Είναι ο πρώτος σύλλογος που ξεκίνησε τη Γιορτή Βιβλίου το 1978 στην Κηφισιά. Μέχρι σήμερα ανελλιπώς οργανώνει τη Γιορτή Βιβλίου (Κηφισιά, Ζάππειο, Πεδίον Άρεως, πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου).

7. Από το 1999 καθιερώνεται κάθε Γιορτή να αφιερώνεται στη λογοτεχνία μιας ευρωπαϊκής χώρας. Ξεκίνησε με τη Γαλλία και ακολούθησε η Γερμανία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Αίγυπτος. (Οι εκθέσεις αυτές για τις ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των Πρεσβειών και των Ινστιτούτων των αντίστοιχων χωρών).

8. Στις Γιορτές Βιβλίου υπάρχει πάντα ένα αφιέρωμα: στο παιδικό βιβλίο, στον Έλληνα αναγνώστη, στον Έλληνα συγγραφέα, στην Κυπριακή λογοτεχνία, στο Μαρξ (100 χρόνια από το θάνατό του), στον Καβάφη (50 χρόνια από το θάνατό του), στο Ν. Καζαντζάκη (100 χρόνια από τη γέννησή του), στην Αθήνα (150 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας), στην Αθήνα (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης), στον εκδότη Φίλιππο Βλάχο, στον Πολιτισμό, στη Μακεδονία και την Κύπρο, στη ναυτική παράδοση των Ελλήνων, στο Έτος Βιβλίου και Ανάγνωσης και στη συνέχεια αφιέρωμα στις ευρωπαϊκές χώρες.

9. Στη διάρκειά τους πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συζητήσεις για θέματα που έχουν σχέση με τα αφιερώματα από έγκριτους λογοτέχνες, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, ζωγράφους, δημάρχους και πολιτικούς, και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, παρουσιάσεις έργων από θεατρικές ομάδες, μουσικά σχολεία, αλλά και προσκλήσεις συγγραφέων από το εξωτερικό, Αμερική, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Γιουγκοσλαβία, Σερβία, Ισπανία, Κύπρο, Αίγυπτο.

Διοργάνωση ΣΕΒΑ (Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίων Αθήνας), 26/5-11/6, Δευτ.-Παρ. 18.00-22.00, Σάβ. 10.00-14.30 & 18.30-23.00, Κυρ. 10.00-14.30 & 18.30-22.30

Πηγή

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο