Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η κυτταρίτιδα μπαίνει ξανά στη ζωή μας. Όχι ότι δεν υπήρχε τους προηγούμενους μήνες, απλώς τώρα αρχίζει και πάλι να μας ενοχλεί η όψη φλοιού πορτοκαλιού της επιδερμίδας. Ας θυμηθούμε λοιπόν για ποιους λόγους υπάρχει στη ζωή μας και βέβαια, πώς μπορούμε να κάνουμε λιγότερο αισθητή την παρουσία της.
Το έχουμε ξαναπεί: η κυτταρίτιδα δεν είναι πάθηση, με τη στενή ιατρική έννοια, αλλά μια κατάσταση του δέρματος ή καλύτερα, μια διαταραχή της αρχιτεκτονικής του. Το κακό είναι ότι προτιμά σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες (το ποσοστό φτάνει και το 90%) και όταν εμφανιστεί μας φέρνει σε… απόγνωση.
Τι είναι όμως η κυτταρίτιδα;
Πολλοί πιστεύουν ότι η κυτταρίτιδα είναι ένα διαφορετικό είδος λίπους από αυτό που προστίθεται στο σώμα μας όταν παχαίνουμε. Δεν είναι όμως. Η χαρακτηριστική καπιτονέ όψη της επιδερμίδας είναι αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου των λιποκυττάρων που βρίσκονται οργανωμένα σε κυψέλες στον υποδόριο ιστό, με την ταυτόχρονη εξασθένηση των ταινιών του ινώδους συνδετικού ιστού –ενώνουν το δέρμα με τον υποκείμενο μυ- που τα περιβάλλει.
Η παγίδευση νερού και λίπους στον υποδόριο ή λιπώδη ιστό σε συνδυασμό με τη διατάραξη της μικροκυκλοφορίας και την κακή οξυγόνωση των ιστών οδηγεί σε μια αλυσίδα αλλοιώσεων: τα λιποκύτταρα πιέζουν ασύμμετρα το δέρμα προς τα πάνω και συγχρόνως τραβούν τις ταινίες του συνδετικού ιστού προς τα κάτω, με αποτέλεσμα η επιφάνεια της επιδερμίδας να αποκτά ανομοιόμορφη όψη: εξογκώματα και βαθουλώματα, που θυμίζουν φλοιό πορτοκαλιού, στις περιοχές που το γυναικείο σώμα διαθέτει εκ φύσεως περισσότερες «αποθήκες» λίπους: στην περιφέρεια, τους γλουτούς και τους μηρούς -αλλά και σε περιοχές όπως η κοιλιά , το στομάχι ή τα μπράτσα. Στην ήπια μορφή της η κυτταρίτιδα είναι ορατή μόνο αν τσιμπήσουμε το δέρμα μας. Αντίθετα, η λεγόμενη εγκατεστημένη κυτταρίτιδα είναι ορατή χωρίς να ασκήσουμε την παραμικρή πίεση στο δέρμα, αρκεί να στεκόμαστε όρθιες…
10+1 «ύποπτοι και ένοχοι»
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κυτταρίτιδα ξεκινά, πριν ακόμα γίνει ορατή στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με τη διατάραξη της μικροκυκλοφορίας στην περιοχή, η οποία συχνά συνοδεύεται από κατακράτηση υγρών. Για να γίνει αυτό, συνήθως συντρέχουν πολλοί λόγοι…
Κληρονομικότητα: σε πολλές γυναίκες η κυτταρίτιδα είναι απλώς, ζήτημα γονιδίων…
Ορμόνες: Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων (π.χ. λόγω χρήσης αντισυλληπτικών) διεγείρουν την λιπογένεση και αναστέλλουν τη λιπόλυση. Αλλά και η μείωση των οιστρογόνων με την ηλικία οδηγεί στη συσσώρευση λίπους στη κοιλιά.
Στρες: η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης –άλλη μια ορμόνη- σε περιόδους έντονου στρες, εμποδίζει την απελευθέρωση σακχάρων από τα λιποκύτταρα ευνοώντας τη διόγκωσή τους , ιδίως στην κοιλιά, τους γλουτούς και τους μηρούς.
Διατροφή: ένα διαιτολόγιο φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες με υπερβολές στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών , επεξεργασμένων υδατανθράκων, αλκοόλ και καφέ, επηρεάζει αρνητικά την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και τη σύνθεση κολλαγόνου με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά τους και να επιτρέπει τη διόγκωση των λιποκυττάρων.
Άσκηση: με την απουσία σωματικής άσκησης και την αδράνεια των μυών, η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου γίνεται με δυσκολία , με αποτέλεσμα οι τοξίνες και τα απόβλητα να συσσωρεύονται και το δέρμα να μην ασκεί καμία αντίσταση στην… επερχόμενη διόγκωση των λιποκυττάρων .
Βάρος: Τα παραπανίσια κιλά δεν δημιουργούν μεν κυτταρίτιδα αλλά την κάνουν πιο ορατή. Το ίδιο αποτέλεσμα όμως έχουμε και με την απότομη απώλεια βάρους . Η αναπόφευκτη χαλάρωση του δέρματος, κάνει περισσότερο αισθητή την ανομοιόμορφη, καπιτονέ υφή του.
Κάπνισμα: Η νικοτίνη, εμποδίζει τη μικροκυκλοφορία και την επαρκή οξυγόνωση των κυττάρων και ευνοεί τη συσσώρευση τοξικών ελεύθερων ριζών, συνθήκες που «διευκολύνουν» τον σχηματισμό κυτταρίτιδας.
Αφυδάτωση: τα μειωμένα αποθέματα νερού στα κύτταρα του δέρματος , δυσχεραίνουν τη μικροκυκλοφορία και την αποβολή των τοξινών και αποδυναμώνουν τον συνδετικό ιστό.
Γήρανση: μεγαλώνοντας, με την επιβράδυνση του μεταβολισμού , το μέγεθος των λιποκυττάρων αυξάνεται, ο συνδετικός ιστός εξασθενεί και το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του.
+…Εσώρουχα: Ακούγεται αστείο αλλά τα εσώρουχα με σφιχτό λάστιχο, εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος από τη μέση και κάτω, εκεί ακριβώς που κάνει την εμφάνισή της η κυτταρίτιδα.
Μια κρέμα δεν φέρνει τη… λείανση
Η δεκάδα-και βάλε…- «υπόπτων και ενόχων» που παραθέσαμε, εξηγεί γιατί η κυτταρίτιδα δεν «φεύγει», όπως προφανώς θα θέλαμε, με μια κρέμα που θα χρησιμοποιήσουμε μετά μανίας, για ένα ή δύο μήνες πριν το καλοκαίρι, για να την ξεχάσουμε, αμέσως μετά…
Αυτό που θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι η κυτταρίτιδα είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα , γι αυτό και απαιτεί σύνθετη αντιμετώπιση, που θα περιλαμβάνει απαραίτητα, άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, εξειδικευμένη φροντίδα και αρκετές αλλαγές στο lifestyle μας . Αν καταφέρουμε να είμαστε συνεπείς σε όλα αυτά, τότε-και μόνο τότε- θα μπορέσουν και τα καλλυντικά να κάνουν το …θαύμα που τους αναλογεί.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τρώμε σωστά, ασκούμαστε τακτικά, περιορίζουμε τις καταχρήσεις , μειώνουμε το στρες, με μια κουβέντα, κάνουμε όλα όσα πρέπει για να φράξουμε το δρόμο στην κυτταρίτιδα ή έστω να την περιορίσουμε σε αρχικό στάδιο.
Έρχεται λοιπόν η ώρα της κρέμας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από μια καλή αντικυτταριτιδική φόρμουλα; Θεωρητικά, στόχος των προϊόντων κατά της κυτταρίτιδας είναι να διατηρήσουν τα λιποκύτταρα όσο πιο μικρά γίνεται, μπλοκάροντας την αποθήκευση και διευκολύνοντας τη διαδικασία καύσης του λίπους και συγχρόνως να διατηρήσουν υγιή και ισχυρό τον συνδετικό ιστό- δηλαδή τις ίνες κολλαγόνου που τον αποτελούν.
Για να επιτύχουν τον διπλό αυτό στόχο, ακολουθούν πολλά και διαφορετικά μονοπάτια, ανάλογα με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν και βέβαια τα δραστικά τους συστατικά.
Το top 6 της δράσης
Κάθε καινούργιο προϊόν κατά της κυτταρίτιδας αυτοδιαφημίζεται προβάλλοντας τα «αποκλειστικά συμπλέγματα» που περιέχει . Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως πρόκειται για νέους συνδυασμούς μερικών από τα πιο γνωστά συστατικά, φυσικής συνήθως προέλευσης, που συμβάλλουν στη μείωση -τουλάχιστον εξωτερικά- της όψης φλοιού πορτοκαλιού. Αν λοιπόν εντοπίσετε κάποια από τα παρακάτω συστατικά, είστε μάλλον σε … καλό δρόμο.
Καφεΐνη: χημική ουσία– ανήκει στην οικογένεια των μεθυλοξανθινών- με λιπολυτική δράση. Αυξάνει τη μικροκυκλοφορίακαι συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους και του όγκου των λιποκυττάρων. Ανάλογη δράση έχουν και άλλες μεθυλοξανθίνες όπως η θεοβρωμίνη, η αμινοφυλλίνη, η θεοφυλλίνη κλπ.
Centella Asiatica : φυτικό εκχύλισμα πλούσιο σε τριτερπενοειδή, ουσίες οι οποίες αναστέλλουν τη δράση ομάδας ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο και συγχρόνως διεγείρουν τη βιοσύνθεση νέου κολλαγόνου με αποτέλεσμα τη σύσφιξη της επιδερμίδας. Η centella Asiatica βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
-Φυτικά και θαλάσσια συστατικά: Τα εκχυλίσματά τους περιέχουν χημικές ουσίες που αυξάνουν τη μικροαγγειακή κυκλοφορία του αίματος και τη λεμφική ροή, διευκολύνουν την αποβολή των τοξινών
και καταπολεμούν τις φλεγμονές. Μερικά από τα πιο γνωστά συστατικά είναι ταεκχυλίσματα αγριοκαστανιάς , ρούσκου, εσκίνης, Ginkgo biloba, κισσού, αγκινάρας, κεκρόπιας, φυκιών κλπ., καθώς και αιθέρια έλαια.
Ρετινόλη: το γνωστό παράγωγο της βιταμίνης Α , ενισχύει τον μεταβολισμό και τη μικροκυκλοφορία και αποκαθιστά τη δομή του χορίου και των συνδετικών ιστών που περιβάλλουν τα λιποκύτταρα. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, όταν βρίσκεται σε συγκέντρωση 0,3% στη σύνθεση μιας κρέμας και χρησιμοποιείται 2 φορές την ημέρα επί 6 μήνες μπορεί να βελτιώσει αισθητά την όψη φλοιού πορτοκαλιού.
– Βιταμίνη C: η πολύτιμη αυτή βιταμίνη με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλει επιπλέον στην ενίσχυση του συνδετικού ιστού με τη σύνθεση νέου και υγιούς κολλαγόνου.
– L-καρνιτίνη : ένα αμινοξύ , φυσικό συστατικό του οργανισμού που διευκολύνει τη λιπόλυση .
Σχολιάστε