About Health Διατροφή Υγεία

11 τοξικά συστατικά που υπάρχουν στα παγωτά και δεν πρέπει να μπαίνουν στον οργανισμό μας!

Ο Ιούλιος έχει ανακηρυχθεί, σε “Εθνικό μήνα του παγωτού”. Κάτω από το βάρος αυτής της… ιστορικής διακήρυξης σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να σας βοηθήσουμε να καταρρίψετε μύθους που σχετίζονται με την κατανάλωση του παγωτού. Γιατί, δυστυχώς, πίσω από κάθε απόλαυση και αμαρτία, κρύβονται δράκοι…

Ποιος δεν αγαπά παγωτό;

Και για να μιλήσουμε σοβαρά, το παγωτό είναι μια απίστευτα δημοφιλής συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, φυλές και κράτη. Στην Αμερική ωστόσο – καθώς εκεί υπάρχουν καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία – φαίνεται ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει ετησίως περίπου … 22 κιλά παγωτού. Μιλάμε δηλαδή, για πολύ παγωτό…. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το Intentional Dairy Foods Association (IDFA).

Κι άλλα στοιχεία για την κατανάλωση παγωτού:

* Στις ΗΠΑ το 2013 παρήχθησαν περίπου 1,53 δισεκατομμύρια γαλόνια παγωτού και σχετικών κατεψυγμένων επιδορπίων.

* Περίπου το 10,3 % της συνολικής παραγωγής γάλακτος των γαλακτοπαραγωγών στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται για την παραγωγή παγωτού.

*Οι πωλήσεις παγωτών και κατεψυγμένων επιδορπίων αυξήθηκαν κατά 2,1 %, (που μεταφράζεται σε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια), στις 52 εβδομάδες που προηγήθηκαν μέχρι τις 10 Αυγούστου 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Ερευνας Αγοράς IRI, που εδρεύει στο Σικάγο

Το σίγουρο είναι, ότι αγαπάμε πολύ το παγωτό. Ομως, το παγωτό δεν μας… αγαπά απαραιτήτως!

Παγωτό: Η “ψυχρή” αλήθεια

Όπως και στα σαμπουάν, στα σαπούνια, τα καθαριστικά πιάτων και τα καθαριστικά σπιτιού, έτσι και το εμπορικό παγωτό έχει επίσης αρκετά τοξικά συστατικά. Εκτός από το συνηθισμένο γάλα, τη ζάχαρη και την κρέμα, το παγωτό παρασκευάζεται με επιβλαβείς γαλακτωματοποιητές και πρόσθετα, που περιλαμβάνουν τα εξής συστατικά:

* Θειικό ασβέστιο

* Πολυσορβικό 80

* Υδροξείδιο του μαγνησίου

* Κόμμι ξανθάνης

* Στερεά σιροπιού καλαμποκιού

* Σορβικό κάλιο

* Μονο- και διγλυκερίδια

* Κόμμι γκουάρ

* Φωσφορικό νάτριο

* Καραγενάνη

* Τεχνητές γεύσεις

Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά που προστίθεται στο παγωτό, έχει ως μοναδικό σκοπό να κάνει αυτή την μαγική συνήθεια πιο ελκυστική στο ανθρώπινο μάτι και πιο εύγευστη. Ενώ την ίδια στιγμή, κανένα από τα παραπάνω συστατικά δεν διατροφική αξία, ενώ αντίθετα μπορεί να έχει και επιβλαβείς επιπτώσεις.
Για παράδειγμα, ενώ το Πολυσορβικό 80 χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής, σύμφωνα με το wakingtimes.com, την ίδια στιγμή το ίδιο συστατικό έχει βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αναφυλακτικό σοκ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Άλλα συστατικά, από τα παραπάνω, έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές δηλητηριώδεις επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υγιεινά υποκατάστατα του παγωτού

Δοκιμάστε ένα μπολ με παγωμένα φρούτα, π.χ. μια κατεψυγμένη μπανάνα περασμένη σε ξυλάκι, ή ένα παγωτό που γίνεται με ένα διαφορετικό είδος γάλακτος, όπως είναι το γάλα καρύδας.

Επιθυμείτε έντονα μία γεύση; Δοκιμάστε μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, όπως ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας αντί για ένα μεγάλο μπολ παγωτό – σοκολάτα, ή μερικές φρέσκες παγωμένες φράουλες, αντί για παγωτό φράουλα. Τα παγωμένα smoothies φρούτων είναι επίσης μια πολύ καλή εναλλακτική λύση.

Πηγή

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο

Το Καλάθι μου