About Health Υγεία

10 πράγματα που προκαλούν πονοκέφαλο (και ίσως δεν τα γνωρίζετε) !

Για πολλούς από εμάς, ο πονοκέφαλος είναι ένα μόνιμο συνοδευτικό της καθημερινότητάς μας. Δεν φαντάζει ευχάριστο, αλλά μαθαίνουμε να ζούμε με τον πονοκέφαλο, με την αίσθηση -ειδικά από κάποια ώρα της ημέρας και μετά- ότι το κεφάλι μας υφίσταται ένα συνεχές, αυξανόμενης έντασης σφυροκόπημα. Καταλήγουμε σπίτι εξουθενωμένοι, με μάτια μισόκλειστα και μηδενική διάθεση για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Κάποιοι, οι πιο ευαισθητοποιημένοι έχουμε μπει και στη διαδικασία των εξονυχιστικών εξετάσεων, αλλά και πάλι τίποτα.

Και ο λόγος δεν γίνεται για τις γνωστές ημικρανίες, από τις οποίες επίσης ταλαιπωρείται ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά για τον “αγνό” πονοκέφαλο, αυτόν που κυκλώνει το μπρος ή το πίσω μέρος του κεφαλιού, για εκείνον που χτυπάει ακριβώς στο μέτωπο και ανάμεσα στα μάτια, ή για τον άλλο που μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάποιος άφησε ένα 10κιλο βαράκι πάνω στο κεφάλι μάς, ακριβώς στο κέντρο του κρανίου…

Τι μπορεί να κάνουμε λάθος; Πέρα από το άγχος, την κακή διατροφή και τους γρήγορους ρυθμούς στους οποίους ζούμε, τι άλλο ξεχνάμε και καταλήγουμε κάθε βράδυ με δυο ασπιρίνες και ένα μεγάλο ποτήρι νερό δίπλα από το κομοδίνο; Σύμφωνα με τον Medhat Mikhael, κλινικό παθολόγο και επικεφαλής της κλινικής διαχείρισης πόνου στο Orange Coast Memorial Medical Center στην Καλιφόρνια, μέσα σ’ ένα 24ωρο κάνουμε περισσότερα απ’ όσα μπορεί να αντέξει το φτωχό κεφάλι μας ως “κατασκευή”. Κάποια από αυτά ευθύνονται αποκλειστικά για τον πονοκέφαλο, μερικά δεν τα φανταζόμαστε καν ως αίτια της κατάστασης που βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Και να τα 11 πιο σοβαρά:

1. Στρες

Θεωρείται ο βασικός λόγος -και ειδικά για τον γυναικείο πληθυσμό- του αφόρητου πονοκεφάλου. Το στρες ενεργοποιεί μία σειρά ορμονών που θέτουν τον οργανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας με όλους τους μύες να σφίγγονται και να πυροδοτούν την έναρξη του πόνου στο κεφάλι. Ελέγχοντας τα στρεσογόνα μέρη της ημέρας σας, ελέγχετε και την πιθανότητα να πονέσετε ή μπορείτε έστω να ελέγξετε τα επίπεδα πόνου, λέει ο Mikhael.

2. Ορμόνες

Τόσο στο αντρικό όσο και στο γυναικείο σώμα, και ειδικά στις λεγόμενες παραγωγικές ηλικίες, οι ορμόνες κάνουν πάρτι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε μήνα, ο οργανισμός εκλύει συγκεκριμένες ποσότητες ορμονών, οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Απλώς, και πάλι ο γυναικείος οργανισμός ταλαιπωρείται περισσότερο, λόγω του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, που, λόγω της υπερέκκρισης ορμονών, βάλλεται συχνότερα από την εκδήλωση πονοκεφάλων.

3. Υψηλή αρτηριακή πίεση 

Σύμφωνα με τον Mikhael, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ακόμη και άτομα νεαρής ηλικίας εκπλήσσονται, όταν ενημερώνονται ότι οι συχνοί πονοκέφαλοί τους οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης. Η αυξημένη πίεση του αίματος, αυξάνει με τη σειρά της την πίεση μέσα στο κρανίο, προκαλώντας χρόνιους πονοκεφάλους. Ευτυχώς, πλέον υπάρχουν πολλές αγωγές -και αναλόγως την περίπτωση και την ηλικία- που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να “ρίξει” την πίεση -που είναι και το βασικό ζητούμενο- και σταδιακά να απαλλαγεί και από τους πονοκεφάλους.

4. Οδοντικά προβλήματα

Ένα δόντι που έχετε παραμελήσει ή το ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου τρίζετε τα δόντια σας, μπορεί επίσης να είναι η αιτία των πονοκεφάλων σας, εξηγεί ο ειδικός. Μία επίσκεψη στον οδοντίατρο θα βοηθήσει. Είτε πρόκειται για χαλασμένο δόντι είτε για βρουξισμό, λύσεις υπάρχουν και μάλιστα εξαιρετικά αποτελεσματικές.

5. Αϋπνία 

Όχι τυχαία λέγεται ότι ο καλός, επαρκής ύπνος είναι το 50% της υγείας μας. Χωρίς αυτόν, τα πάντα μέσα στο σώμα μας καταστρέφονται, αποδομούνται, υποφέρουν. Μύες που δεν ξεκουράζονται αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια ενός καλού πολύωρου ύπνου είναι σφιγμένοι διαρκώς, δίνοντας το σύνθημα στον εγκέφαλο ότι το σώμα είναι σε κατάσταση εγρήγορσης. Επίσης, η αϋπνία πυροδοτεί εκρήξεις ορμονών που πυροδοτούν πονοκεφάλους και αίσθημα εξουθένωσης.

6. Καφεΐνη

Και ιδού το παράδοξο με την καφεΐνη: σε μικρές δόσεις βοηθά τον οργανισμό να ξυπνήσει και θεωρείται ιδανικό “φάρμακο” για τον πονοκέφαλο, ειδικά μετά από ένα βράδυ που το παρακάναμε με το αλκοόλ. Ωστόσο, σε μεγαλύτερες φαίνεται ότι μπορεί να προξενήσει κεφαλαλγίες και αίσθημα υπερέντασης, ενώ σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί ταχυκαρδία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης (που με τη σειρά τους προκαλούν πονοκέφαλο).

7. Αλκοόλ

Και ποιος δεν το ξέρει ότι μερικά ποτήρια αλκοόλ και το χάνγκ όβερ της επόμενης μέρας είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο. Ειδικά, τα φθηνά κρασιά έχουν πολλές φορές κατηγορηθεί, λόγω των θειώδων αλάτων που περιέχουν και του τρόπου φιλτραρίσματός τους. Γενικώς, το αλκοόλ, αν υποφέρετε από πονοκεφάλους, καλό είναι να αποφεύγεται.

8. Συγκεκριμένες τροφές

Καρυκεύματα, μαρινάδες, καυτερά εδέσματα, κρέας, ζάχαρη: πρόκειται για ουσίες που “εξιτάρουν” τον οργανισμό, τόσο κατά την κατανάλωση τους, όσο και κατά τη χώνευση. Δοκιμάστε να αποκλείσετε από τη διατροφή σας κάποιο από τα παραπάνω -ή οτιδήποτε τηγανιτό, λιπαρό, επεξεργασμένο- και διαπιστώστε ότι η συχνότητα των πονοκεφάλων θα μειωθεί, λέει ο γιατρός.

9. Μυρωδιές / αλλεργίες

Άνθρωποι με ευαισθησία σε συγκεκριμένες οσμές -βαριά αρώματα ή αποσμητικά χώρου- και ιστορικό αλλεργίας γνωρίζουν ότι ο λόγος που πονάει το κεφάλι τους, συνήθως αφορά την αίσθηση της όσφρησης τους. Ειδικά κατά τις περιόδους έξαρσης των αλλεργιών, καλό είναι να αποφεύγεται οτιδήποτε ανθισμένο που επιπροσθέτως ευωδιάζει πιο έντονα απ’ ό,τι συνήθως.

10. Το τηλέφωνό σας 

Για το χαρακτηριστικό καμπούριασμα που κάνουμε, συχνότατα μέσα στη μέρα, όταν πληκτρολογούμε ή διαβάζουμε κάτι στο κινητό, υπάρχει ο όρος “texting neck”. Το να κοιτάμε συνεχώς κάτω -η συγκεκριμένη στάση σώματος- δημιουργεί πόνους στον αυχένα και στο κεφάλι. Ομοίως, η φωτεινότητα της συσκευής και το γεγονός ότι συνηθίζουμε να διαβάζουμε από το κινητό στο σκοτάδι, είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο πονά το κεφάλι μας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και για το ότι σηκωνόμαστε με βαρύ κεφάλι κάθε πρωί.

Πηγή: www.lifo.gr

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο