About Health Ψυχολογία

10 Δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά μας να γίνουν εξυπνότερα!

Οι επιστήμονες αναφέρουν συχνά ότι τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, είναι πολύ κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Είναι τα χρόνια που ο εγκέφαλος δημιουργεί τα πιο πολλά νευρωνικά δίκτυα.

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη ότι το διάβασμα επιδρά θετικά στην νοημοσύνη των παιδιών, αλλά μάλλον μας παραξενεύει ότι θετικά επιδρούν τα βιντεοπαιχνίδια και ο αθλητισμός.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες προτάσεις των ειδικών.

1. Να τρώνε καλό πρωινό
Ο εγκέφαλος του παιδιού χρειάζεται σωστή ισορροπία θρεπτικών ουσιών όπως γλυκόζη, σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ.

10-drastiriotites-pou-kanoun-ta-paidia-eksypnotera-icon3

Τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη μνήμη, μεγαλύτερη συγκέντρωση και διάρκεια προσοχής.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι ο θηλασμός βελτιώνει την υγεία και την ευφυΐα των μωρών.

2. Βάλτε όριο στον τηλεοπτικό τους χρόνο
Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο μακριά από την τηλεόραση για να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες και να κάνουν τα μαθήματά τους.

Για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη, έχει διαπιστωθεί ότι η τηλεόραση δεν έχει καμία εκπαιδευτικά ωφέλεια.

10-drastiriotites-pou-kanoun-ta-paidia-eksypnotera-icon2

3. Ο χρόνος για «ελεύθερο» παιχνίδι πρέπει να είναι υποχρεωτικός
Το παιχνίδι χωρίς κανόνες ήταν πάντα ένα σημαντικό μέρος του να «είσαι παιδί», αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας και για την ανάπτυξη του παιδιού. Ο υπερπροστατευτισμός μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα.

Το «ελεύθερο» παιχνίδι όχι μόνο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, αλλά επιπλέον τα βοηθάει να εξελιχθούν σ’ ευτυχέστερους και υγιέστερους ενήλικες.

10-drastiriotites-pou-kanoun-ta-paidia-eksypnotera-icon1

4. 20 λεπτά άσκησης βοηθάει τα παιδιά πάρα πολύ
Μια Σουηδική μελέτη που έγινε σε πάνω από ένα εκατομμύριο 18αρηδες, έδειξε ότι η γυμναστική σχετίζεται με το IQ.

Το πώς ακριβώς επηρεάζει η άσκηση την ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι ακόμα ασαφές. Όμως οι μελέτες δείχνουν ότι 20 λεπτά άσκησης πριν από κάποια εξέταση, βελτιώνουν σημαντικά τα αποτελέσματα παιδιών ηλικίας 9 και 10 ετών.

10-drastiriotites-pou-kanoun-ta-paidia-eksypnotera-icon7

5. Διαβάστε με τα παιδιά σας
Εδώ και πολύ καιρό ένας γνωστός τρόπος για τη βελτίωση της νοημοσύνης των παιδιών είναι το διάβασμα.

Τα παιδιά που οι γονείς τους διαβάζουν συχνά, μαθαίνουν γρηγορότερα να γράφουν κι αποκτούν μεγαλύτερο αριθμό δεξιοτήτων.

10-drastiriotites-pou-kanoun-ta-paidia-eksypnotera-icon4

6. Βάλτε τα παιδιά νωρίς για ύπνο
Μελέτες από ερευνητική ομάδα πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια, δείχνουν ότι τα παιδιά με τακτικές ώρες στον ύπνο, τα καταφέρνουν καλύτερα στην γλώσσα, μαθηματικά και ανάγνωση.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον έντεκα ώρες, και τα παιδιά έως την ηλικία των 12 ετών τουλάχιστον δέκα ώρες.

7. Επαινέστε την καλή προσπάθεια, όχι την νοημοσύνη
Τα παιδιά σας μπορεί να είναι έξυπνα, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο να τα επαινείτε για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την επιτυχία στις εργασίες τους.

Τα παιδιά που επαινούνται για την ευφυΐα τους, συχνά αισθάνονται ότι αυτό είναι κάτι δεδομένο, οπότε τυχόν λάθη ή αποτυχίες θα βλάψουν σοβαρά την αυτοπεποίθησή τους.

Τα παιδιά που έχουν επαινεθεί για την προσπάθεια συχνά επικεντρώνονται περισσότερο στη μάθηση, και δεν φοβούνται μια πρόκληση, ή μια αποτυχία ή να ξαναδοκιμάσουν.

8. Να παίζουν βιντεοπαιχνίδια
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν πολλές ικανότητες. Σύμφωνα με μελέτη του UC Berkeley, τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν:

 • συντονισμό χεριών-ματιών
 • ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
 • συλλογισμό
 • αναγνώριση προτύπων
 • ακρίβεια εκτιμήσεων
 • έλεγχο υποθέσεων
 • διαχείριση πόρων
 • γρήγορη σκέψη και αντίδραση
 • μνήμη
 • χωρική αντίληψη
 • αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων

Ασφαλώς και δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση…

10-drastiriotites-pou-kanoun-ta-paidia-eksypnotera-icon6

9. Ν’ ασχοληθούν με τη μουσική
Οι μελέτες δείχνουν ότι η εκμάθηση μουσικής βοηθάει τα παιδιά να γίνουν εξυπνότερα. Κατά μέσο όρο, οι μαθητές μουσικής έχουν καλύτερη απόδοση στα τεστ.

Στα μαθήματα μουσικής εμπλέκονται διαφορετικά αντικείμενα – όπως η απομνημόνευση, έκφραση συναισθημάτων, ο συγχρονισμός – κάτι που φαίνεται να έχει θετική επίπτωση.

10-drastiriotites-pou-kanoun-ta-paidia-eksypnotera-icon5

10. Να μάθουν μια ξένη γλώσσα
Μάθετε μια δεύτερη γλώσσα.
Οι πρώτες μελέτες σε αυτόν τον τομέα έχουν δείξει ότι τα δίγλωσσα παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα σε στρεσογόνες συνθήκες και εστιάζουν καλύτερα στις πληροφορίες.

Η έρευνα συνεχίζεται ακόμα, αλλά πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κορύφωση της ικανότητας εκμάθησης ξένων γλωσσών, σταματάει πριν από την εφηβεία. Έχει αποδειχθεί ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να μαθαίνουν νέες γλώσσες με σχεδόν τέλεια άνεση και με προφορά.

Πηγή

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο

Το Καλάθι μου