About Health Ψυχολογία

Πως να γίνετε καταπληκτική μαμά!

Μια καλή μαμά καταρχήν αγαπάει τα παιδιά της, τους δείχνει την αγάπη της, τα φροντίζει και καλύπτει τις φυσικές αλλά και τις ψυχολογικές τους ανάγκες. Τι κάνει όμως μια καταπληκτική μαμά;

Η καταπληκτική μαμά…

1. Παραμένει ο αυθεντικός εαυτός της.

Η καταπληκτική μαμά με το που αποκτάει παιδιά δε χάνει την προσωπική της ταυτότητα, ούτε γίνεται ένα με τα παιδιά της. Παραμένει ο αυθεντικός της εαυτός, δηλαδή, εξακολουθεί να έχει τη δουλειά της, τα χόμπι, τα ενδιαφέροντά της. Έχει προτεραιότητα τα παιδιά της, αλλά ξέρει να βρίσκει χρόνο για τον εαυτό της, επειδή γνωρίζει ότι η καλύτερη μαμά είναι η μαμά που φροντίζει τον εαυτό της.

2. Η καταπληκτική μαμά δεν το παίζει οσιομάρτυρας.
Η καταπληκτική μαμά είναι συνειδητοποιημένη. Ξέρει ότι η επιλογή της να έχει παιδιά φέρνει και κάποιες σημαντικές αλλαγές στη ζωή της, αλλά δεν το «χτυπάει» διαρκώς στα παιδιά της ούτε τα κατηγορεί γι’ αυτό. Αντί να παραπονιέται και να εκνευρίζεται, η καταπληκτική μαμά ξέρει να δώσει στον εαυτό της το χρόνο που χρειάζεται, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα «παρκάρει» τα παιδιά για μια ωρίτσα μπροστά στην τηλεόραση.

3. Δεν προσπαθεί να είναι τέλεια.
Η καταπληκτική μαμά ξέρει ότι στη ζωή γενικά δεν υπάρχει το «τέλειο», και το να είναι κανείς τελειομανής αποδεικνύεται δυσβάσταχτο και αρνητικό, τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και για τους γύρω του. Έτσι, η καταπληκτική μαμά κάνει το καλύτερο που μπορεί, χωρίς να αυτομαστιγώνεται.

pos-na-ginete-katapliktiki-mama-icon2

4. Δεν έχει ενοχές.
Πολλές μαμάδες μου εκμυστηρεύονται ότι νιώθουν ενοχές: ότι δεν είναι αρκετά καλές, ότι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο παιδί τους, ή το σύζυγό τους, ή τη δουλειά τους… Δυστυχώς οι ενοχές είναι ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα που δεν εξυπηρετεί τον άνθρωπο στο να αυτοβελτιωθεί και να έχει καλύτερη ζωή. Οι ενοχές το μόνο που κάνουν είναι να σας τρώνε το χρόνο και την ενέργεια. Πάρτε λοιπόν τις αποφάσεις σας (να μην επιστρέψετε στη δουλειά ή να επιστρέψετε στη δουλειά, ή να έχετε μπέιμπι σίτερ ή οτιδήποτε είναι αυτό που σας απασχολεί) και θεωρήστε ότι βάσει των δεδομένων και της τωρινής κατάστασης ζωής σας πήρατε την καλύτερη δυνατή απόφαση. Υποστηρίξτε την απόφασή σας και με πίστη στον εαυτό σας συνεχίστε τη ζωή σας!

5. Η καταπληκτική μαμά έχει υπομονή.
Αλλά η υπομονή, σας διαβεβαιώνω, δεν έρχεται ουρανοκατέβατη! Η μαμά καλλιεργεί την τέχνη της υπομονής και κατανοεί ότι τα παιδιά είναι παιδιά και έτσι θα κάνουν φασαρία, λάθη, θα τσακωθούν, δε θα είναι τέλεια… Ναι, ακόμα και η καταπληκτική μαμά χάνει κατά καιρούς την υπομονή της, αλλά παίρνει μια βαθιά ανάσα, θυμίζει στον εαυτό της ότι τα πράγματα δε χρειάζεται να είναι τέλεια για να είναι καλά και υπενθυμίζει στον εαυτό της πόσο πολύ αγαπάει τα παιδιά της.

6. Η καταπληκτική μαμά ξέρει πραγματικά να ακούει το παιδί της.
Είναι σημαντικό για τη μαμά να μάθει να ακούει, χωρίς να διακόπτει, χωρίς να κρίνει, χωρίς να δίνει συμβουλές ή να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα στο φτερό, πράγματα που κάνει με τον αυτόματο πιλότο. Η μαμά πρέπει να μάθει να ακούει. Να κοιτάζει το παιδί της στα μάτια, να κουνάει το κεφάλι ή να γνέφει με κατανόηση. Να κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις. Να ενθαρρύνει το παιδί να δει την κατάσταση μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου, να καταλάβει πώς νιώθει ο άλλος, να το βοηθήσει να δει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Να το ενθαρρύνει να λύσει μόνο του το πρόβλημα. Να το εμπιστευτεί και να του δείξει ότι πιστεύει στις δυνάμεις του.

7. Η καταπληκτική μαμά ξέρει ότι ο ρόλος της είναι να είναι μαμά, όχι φίλη.
Τα παιδιά έχουν φίλους. Και θα βρουν άλλους φίλους. Η μαμά όμως είναι μία, μοναδική και αναντικατάστατη. Και αυτός είναι ο ρόλος της σε σχέση με το παιδί της. Έτσι, η καταπληκτική μαμά ξέρει να βάζει όρια, χωρίς να έχει ενοχές ότι δε θα την αγαπάει το παιδί της. Ξέρει ότι είναι ο ενήλικας της σχέσης και παρόλο που θα ζητήσει τη γνώμη του παιδιού, την άποψή του, την προτίμησή του, στο τέλος θα κάνει αυτό που η ίδια κρίνει σωστό και όχι απαραιτήτως αυτό που θέλει το παιδί. Αλλιώς ποτέ κανένα παιδί δεν θα έτρωγε λαχανικά ή δεν θα έκανε τα εμβόλιά του.

8. Η καταπληκτική μαμά διδάσκει στο παιδί της τον πρώτο βασικό κανόνα ευτυχίας:
Δε χρειάζεται συσσώρευση υλικών αγαθών για να είμαστε ευτυχισμένοι! Η καταπληκτική μαμά επενδύει στη σχέση με το παιδί της και στις εμπειρίες που μοιράζεται μαζί του. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να μάθει από νωρίς ότι δε χρειάζεται να μαζεύει παιχνίδια και πράγματα για να είναι ευτυχισμένο. Η μαμά τού διδάσκει ότι η ευτυχία βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις και τις εμπειρίες (μια βόλτα, ένα ωραίο θεατρικό έργο, ένα ταξίδι, κλπ) και έτσι το παιδί μεγαλώνει ευτυχισμένο, με εφόδια ευτυχίας για μια ζωή.

pos-na-ginete-katapliktiki-mama-icon3

9. Η καταπληκτική μαμά ξέρει πόσο να σπρώξει και πόσο να αφήσει.
Όταν η μαμά γνωρίζει τις δυνατότητες και τα όρια του παιδιού της, ξέρει πόσο πρέπει να το ωθήσει και πότε πρέπει να το αφήσει πιο λάσκα. Είναι σημαντικό να ξέρει τη διαφορά, γιατί πιέζοντας υπερβολικά το παιδί στη μικρή ηλικία, το αποτέλεσμα να είναι αυτό να τα παρατήσει ή να επαναστατήσει ή να έχει διάφορα προβλήματα στην εφηβεία. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να αφεθεί τελείως ελεύθερο. Η μαμά ξέρει να το βοηθήσει να βάλει στόχους, να το ωθήσει να τους φτάσει, αλλά να μην το πιέσει ώσπου να λυγίσει.

10. Η καταπληκτική μαμά διδάσκει στο παιδί της αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.
Ναι, πρόκειται για ιδιότητες που διδάσκονται και είναι σημαντικό να τις καλλιεργήσει κανείς από νωρίς στη ζωή του. Όταν ο γονιός εκτιμάει το παιδί του, ακούει την άποψη και τις επιθυμίες του, το παίρνει στα σοβαρά, του επισημαίνει τα προτερήματά του και το βοηθάει να διορθώσει τις αδυναμίες του και το επαινεί στοχευμένα για αυτά που καταφέρνει (όσο μικρά και αν είναι), τότε καλλιεργεί στο παιδί του αυτοεκτίμηση. Όταν ένα παιδί εκτιμάει τον εαυτό του, τότε πιστεύει και στις δυνάμεις του. Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει η μαμά στο παιδί της για όλη του τη ζωή!

11. Η καταπληκτική μαμά διδάσκει στο παιδί της να είναι αυτόνομο και αυτάρκες.
Τώρα ήρθαμε στα δύσκολα! Συχνά το πιο εύκολο και γρήγορο για τη μαμά είναι να αναλάβει πρωτοβουλία και να κάνει κάτι για το παιδί της, από το να το ντύσει, να το κάνει μπάνιο, να του κάνει μια δύσκολη εργασία, να του λύσει ένα πρόβλημα που έχει με τους φίλους του… Βραχυπρόθεσμα η μαμά βοηθάει το παιδί της, μακροπρόθεσμα όμως του κάνει κακό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα παιδί να μάθει να βασίζεται στον εαυτό του και τις δυνάμεις του και να μην εξαρτάται από άλλους. Καθώς αυτό του εντυπώνεται, μαθαίνει να εκτιμάει τον εαυτό του και έτσι, παράλληλα με την επάρκεια, αποκτά και αυτοπεποίθηση. Η αίσθηση αυτονομίας που αποκτά το παιδί κάνοντας πράγματα μόνο του είναι τεράστιας ψυχολογικής σημασίας. Η μαμά όμως θέλει πάντα να είναι χρήσιμη και να τη χρειάζεται το παιδί της… Η καλή μαμά δεν είναι αυτή που είναι πάντα χρήσιμη, αλλά αυτή που ξέρει να αποσύρει τη βοήθειά της σταδιακά και να επιτρέπει στο παιδί της να είναι αυτόνομο.

12. Η καταπληκτική μαμά ξέρει να περνάει ωραία με το παιδί της!
Η καθημερινότητα και οι δυσκολίες της ζωής συχνά μας παίρνουν από κάτω και ξεχνάμε το βασικότερο: ότι το να είσαι μαμά είναι υπέροχο και διασκεδαστικό! Μάθετε λοιπόν να επενδύετε όχι μόνο στα «πρέπει» και τις καθημερινές υποχρεώσεις, αλλά και στο να περνάτε καλά με το παιδί σας, να παίζετε, να κάνετε όμορφα πράγματα μαζί, να αγκαλιάζεστε και να γελάτε!

Πηγή

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο

Το Καλάθι μου