Το ψάρι είναι μία τροφή με εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες που βοηθά στην πρόληψη πλήθους ασθενειών. Η κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα βοηθά όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο,μειώνοντας τους θανάτους από έμφραγμα, ενώ έρευνες έδειξαν ότι μόλις 30 γραμμάρια ημερησίως περιόρισαν κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.
Το ιχθυέλαιο ανακουφίζει από συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας, άσθματος, ψωρίασης, υπέρτασης , της νόσου Raynaud, ημικρανιών, ελκώδους κολίτιδας ακόμα και σκλήρυνσης κατά πλάκας. Βοηθά στην αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι τροφή γνωστή για τις αντιφλεγμονώδης και θρομβολυτικές ιδιότητες της. Αυξάνει την “καλή” HDL χοληστερόλη ενώ μειώνει θεαματικά τα τριγλυκερίδια.
Ορισμένα ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών , όπως σελήνιο και συνένζυμο Q10. Παρουσιάζουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες, εμποδίζοντας ιδίως την ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου και την εξάπλωση καρκίνου του μαστού.
Τα ψάρια με μεγάλη περιεκτηκότητα λιπαρών οξέων ω-3 φαίνεται πως αποτελούν καλύτερη ασπίδα για τον οργανισμό. Τέτοια είναι η σαρδέλα , το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και ο τόνος.
Σχολιάστε