About Health Νέα Υγεία

Υδράργυρος: Ποια ψάρια μπορούμε να φάμε με σιγουριά?

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε πρόσφατα μια κατάταξη με τα είδη ψαριών που μπορούμε να καταναλώνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια από ότι κάποια άλλα.
Όπως γνωρίζουμε, στην πραγματικότητα, ο υδράργυρος στα ψάρια είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο έχει επίσης αποτελέσει αντικείμενο συστάσεων από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA): Σύμφωνα με αυτούς τους δύο οργανισμούς συνιστάται να αποφεύγεται ο ξιφίας, ο καρχαρίας, ο λευκός μπακαλιάρος και το βασιλικό σκουμπρί, λόγω του υψηλού ποσοστού τους υδραργύρου σε αυτά.

Αλλά ποια είναι, σύμφωνα με την ΕΕ, τα ψάρια που μπορούμε να τρώμε χωρίς τον κίνδυνο της λήψης  υδραργύρου;

Σύμφωνα με το νόμο, ο υδράργυρος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 0,5 mg ανά κιλό βρώσιμων ψαριών. Εδώ είναι η κατάταξη των αλιευτικών προϊόντων που περιέχουν το μικρότερο ποσοστό σε  υδράργυρο:

1) Γαρίδες, μύδια και πέρκα
2) Σολομός
3) Στρείδια
4) Σαρδέλες

Προτιμήστε λοιπόν τα μικρά σε μέγεθος ψάρια και θαλασσινά όπως ο γαύρος, η μαρίδα, η πέστροφα, η γλώσσα, η σαρδέλα, η πέρκα, οι γαρίδες, τα μύδια και τα στρείδια. Aυτά δεν περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου. Επίσης αυτά που έχουν λιγότερα λιπαρά καθώς στο λίπος τους συσσωρεύονται διοξίνες. Μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν το χέλι, ο κυπρίνος, το γατόψαρο, η ρέγκα, ο σολομός, το σκουμπρί, η τσιπούρα, το σαλάχι, η ζαργάνα, η παλαμίδα, το μπαρμπούνι, ο ξιφίας και η πέστροφα. Φυσικά τα λιπαρά ψάρια περιέχουν πολύτιμα για την υγεία οξέα γι’ αυτό και πρέπει να τα προτιμάμε όταν προέρχονται  μόνο από καθαρά νερά.

Όπως πάντα επαναλαμβάνουν οι γιατροί και οι διαιτολόγοι, τα ψάρια δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας  διότι περιέχουν πολύτιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των “καλών” λιπαρών (ακόρεστα), ωμέγα-3. Aυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τα μολυσμένα ψάρια και θαλασσινά είναι τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, αλλά και όσες σκοπεύουν να κυοφορήσουν, καθώς οι επιβλαβείς ουσίες παραμένουν στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τους Έλληνες ειδικούς, μπορούμε άφοβα να καταναλώνουμε ψάρια από τις θάλασσες της Mεσογείου  που δεν είναι μολυσμένες σε σχέση με εκείνες των βόρειων ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Λέμε λοιπόν πάντα “ναι” στα ψάρια με μεγάλη προσοχή όμως να μένουμε μακρυά από αυτά που έχουν αλιευθεί σε όχι καθαρές θάλασσες.

 

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο