Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την υγεία μας. Τι γνωρίζουμε και την μαθαίνουμε από όταν είμαστε ακόμη παιδιά! Οι γιαγιάδες μας πάντα φρόντιζαν να μας φτιάχνουν φυσικούς χυμούς πορτοκαλιού για την πρόληψη εποχιακών ασθενειών όπως τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Τι συμβαίνει στην υγεία μας λοιπόν αν παραβλέψουμε τις συμβουλές της γιαγιάς και δεν λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα βιταμίνης C; Οι κίνδυνοι για την υγεία υπάρχουν και δεν πρέπει να τους υποτιμάμε.
Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C ονομάζεται σκορβούτο και επηρεάζει όσους δεν ακολουθούν μια σωστή διατροφή και όσοι δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Αν ακολουθείτε μη ισορροπημένες δίαιτες ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός. Χρειάζονται μόνο τρεις μήνες μη σωστής πρόσληψης για να αναπτύξουμε τη νόσο!
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη 63 ατόμων με χαμηλή βιταμίνη C 10 είχαν σκορβούτο. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Μεταξύ των σοβαρών επιπλοκών περιλαμβάνονται η αιμορραγία ,μώλωπες, καθυστέρηση επούλωσης τραυμάτων, αναιμία, πυρετός (δέκατα), ανορεξία, χρόνιος πόνος στα άκρα ή στις αρθρώσεις.
Οι πιο πλούσιες τροφές σε περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι οι εξής:
Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, μούρα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, μάνγκο,σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριές, όσπρια.
Σχολιάστε