Αν περιμένετε μωρό ή έχετε, ήδη, μικρά παιδιά στο σπίτι, ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήσετε ένα τριχωτό κατοικίδιο. Η συνύπαρξη με γάτες και με σκύλους πριν και αμέσως μετά τη γέννηση συνδέεται με αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας και με λιγότερες αλλεργίες, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Alberta, στον Καναδά.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε περισσότερα από 700 βρέφη από το Κέντρο Μελέτης Υγείας και Ανάπτυξης Μωρών του Καναδά, των οποίων οι μητέρες εντάχθηκαν στη μελέτη ενώ κυοφορούσαν, τη χρονική περίοδο 2009-2012. Ειδικότερα ασχολήθηκαν με το μικροβίωμα του εντέρου των βρεφών, όταν αυτά ήταν τριών μηνών, εξετάζοντας δείγματα κοπράνων  τους.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η έκθεση στα κατοικίδια ζώα (70% σε σκύλους) πριν από τη γέννηση ενός παιδιού και αμέσως μετά από αυτή εμπλουτίζει τον αριθμό δύο τύπων βακτηρίων στο έντερο, του Ruminococcus και της Oscillospira, που σχετίζονται με λιγότερες αλλεργίες στα παιδιά και με λιγότερη παιδική παχυσαρκία.

“Η αφθονία αυτών των δύο βακτηρίων διπλασιάζεται, όταν υπάρχει κατοικίδιο” δήλωσε η Dr Anita Kozyrskyj, επιδημιολόγος παίδων στο Πανεπιστήμιο Alberta.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι όσοι έχουν κατοικίδια ζώα στο σπίτι μειώνουν τις πιθανότητες μετάδοσης του κολπικού μικροβίου GBS (ομάδα Β στρεπτόκοκου) κατά τη διάρκεια της γέννησης. Το εν λόγω βακτήριο μπορεί να προκαλέσει πνευμονία σε νεογέννητα και “φρενάρει”, όταν η μητέρα παίρνει αντιβιοτικά στον τοκετό.

Πηγή