About Health Ψυχολογία

«Πότε πρέπει να μιλήσω στο παιδί για το σεξ;»

Το σεξ είναι ένα θέμα συζήτησης για το οποίο πολλοί γονείς αγχώνονται και προτιμούν να αποφεύγουν. Όταν το παιδί σας είναι μικρό μπορεί να σκέφτεστε ότι έχετε, τουλάχιστον προς το παρόν, «γλιτώσει» και δεν χρειάζεται να μιλήσετε για αυτό.

Αυτό, όμως, δεν είναι απολύτως ακριβές. Συνήθως το παιδί είναι αυτό που επιλέγει το χρόνο που θα αρχίσει η σεξουαλική του διαπαιδαγώγηση. Το πρώτο βήμα γίνεται όταν ξεκινά να δείχνει περιέργεια για το σώμα του και για τις διαφορές που έχει με το σώμα του μπαμπά ή της μαμάς, αναλόγως αν είναι αγόρι ή κορίτσι.

Είναι σε αυτή την περίοδο που ως γονείς μπορείτε να βάλετε τα πρώτα «λιθαράκια» της σεξουαλικής του εκπαίδευσης, εκκινώντας έναν ειλικρινή διάλογο που ιδανικά θα διατηρηθεί και στα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Πρώτες ανακαλύψεις
Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν και να μιλούν, αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και μαζί και το σώμα τους. Μάθετέ του πώς λέγονται τα διαφορετικά σημεία του σώματός του, για παράδειγμα την ώρα του μπάνιου. Χρησιμοποιήστε τους σωστούς ανατομικούς όρους. Είναι η κατάλληλη στιγμή να του μιλήσετε και για τα μέρη του σώματος μας που είναι ιδιωτικά. Προσπαθήστε, όταν σας κάνει ερωτήσεις για το σώμα του ή το δικό σας να μην σας πιάνει νευρικό γέλιο ή ντροπή. Δώστε του άμεσες, κατάλληλες για την ηλικία του απαντήσεις.

Πρώτα αγγίγματα
Πολλά νήπια εκφράζουν την σεξουαλική τους περιέργεια αγγίζοντας τα γεννητικά τους όργανα. Διδάξτε στο παιδί ότι ο αυνανισμός είναι μία φυσιολογική αλλά προσωπική δραστηριότητα, που γίνεται ιδιωτικά, όχι σε δημόσιο χώρο. Φροντίστε επίσης να μάθει από νωρίς ότι κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίζει τα απόκρυφα μέρη του σώματός του χωρίς την άδειά του.

Περιέργεια για τους άλλους
Σε ηλικία 3 ή 4 ετών συνήθως τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι αγόρια και κορίτσια έχουν διαφορετικά γεννητικά όργανα. Στο πνεύμα της διαρκούς περιέργειας που χαρακτηρίζει τα παιδιά αυτής της ηλικίας, μπορεί να ανακαλύψετε ότι το παιδί σας μπορεί να παίζει το «γιατρό», εξετάζοντας τα γεννητικά όργανα ενός άλλου παιδιού. Κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την ενήλικη σεξουαλική δραστηριότητα, ίσως όμως θα θέλετε να βάλετε κάποια όρια στη συγκεκριμένη προσπάθεια εξερεύνησης.

Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία
Η συζήτηση για το σεξ δεν είναι κάτι που θα γίνει μία φορά και τέλος. Φροντίστε να αξιοποιείτε κάθε ευκαιρία που σας δίνετε καθημερινά για να εξηγήσετε βασικά σημεία της σεξουαλικής του εκπαίδευσης. Για παράδειγμα αν υπάρχει μία εγκυμοσύνη στο οικογενειακό σας περιβάλλον, μπορείτε να πείτε στο παιδί ότι τα μωρά μεγαλώνουν σε ένα ξεχωριστό μέρος μέσα στην κοιλιά της μαμάς. Άλλα παραδείγματα:
-«πώς μπαίνει ένα παιδί στην κοιλιά της μαμάς;»: μπορείτε να πείτε ότι «η μαμά και ο μπαμπάς φτιάχνουν ένα μωρό όταν κρατιούνται με ένα ξεχωριστό τρόπο».
– «πώς γεννιούνται τα μωράκια;»: απαντήστε ανάλογα με την ηλικία του και το τι μπορεί να καταλάβει, από το «ο γιατρός βοηθά το μωράκι που είναι έτοιμο να βγει από τη μαμά», μέχρι «η μαμά σπρώχνει το μωρό μέσα από τα γεννητικά της όργανα».
– «γιατί μαμά δεν έχεις πέος;»: απαντήστε απλά «το σώμα ενός αγοριού και ενός κοριτσιού φτιάχνονται με διαφορετικό τρόπο».
– «γιατί ο μπαμπάς έχει τρίχες εκεί;»: η απλή απάντηση είναι και εδώ η καταλληλότερη. «Το σώμα μας αλλάζει όσο μεγαλώνουμε».

Όσο το παιδί σας μεγαλώνει, ωριμάζει και κάνει περισσότερο περίπλοκες ερωτήσεις, μπορείτε να δίνετε και εσείς πιο αναλυτικές απαντήσεις, πάντα χρησιμοποιώντας τους σωστούς όρους και πάντα ανάλογα με την ηλικία του.

Μην αποθαρρύνεστε αν αισθάνεστε λιγάκι άβολα. Να θυμάστε ότι σε αυτές τις μικρές ηλικίες βάζετε τις βάσεις για ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με το παιδί σας στα χρόνια που έρχονται.

*με πληροφορίες από Mayo Clinic

Πηγή