My Corner Ενδιαφέροντα

“Προεδρικές” ασθένειες: Από τι έπασχαν οι πλανητάρχες

Δεν ήταν λίγοι οι πρόεδροι της Αμερικής που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας σπάνιων ασθενειών.

Woodrow Wilson (1913-1921)

Εκτός από την υπέρταση, τους πονοκεφάλους και τη διπλωπία, ο Wilson υπέστη πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της θητείας του. Τα επεισόδια αυτά τον κατέστησαν τυφλό από το ένα μάτι και ανίκανο να γράψει για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρέλυσαν την αριστερή πλευρά του σώματος του καθηλώνοντάς τον σε αναπηρική καρέκλα. Ωστόσο, η παράλυση έμεινε επτασφράγιστο μυστικό καθώς θα έπρεπε να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο, όπως και έγινε εν τέλει.

Franklin D. Roosevelt (1933-1945)

Σε ηλικία 39 ετών εμφάνισε τη νόσο της πολιομυελίτιδας, η οποία του προκάλεσε παράλυση και των δύο ποδιών. Μάλιστα, χρηματοδότησε εκτεταμένες έρευνες πάνω στη συγκεκριμένη νόσο που οδήγησαν στη δημιουργία εμβολίου κατά της ασθένειας. Όμως, τα προβλήματα για τον Roosevelt δεν τελείωσαν εκεί. Το 1944 άρχισε να έχει τα πρώτα σημάδια ανορεξίας και σημαντική απώλεια βάρους. Ένα χρόνο μετά, και έπειτα από έναν έντονο πόνο στο κεφάλι που προκλήθηκε από μαζική εγκεφαλική αιμορραγία, πέθανε.

John F. Kennedy (1961-1963)

Μπορεί να ήταν ο δεύτερος νεότερος πρόεδρος των ΗΠΑ όμως έπασχε από μία εξαιρετικά σπάνια και επικίνδυνη νόσο, τη διαταραχή addison. Η ασθένεια αυτή προσβάλλει μόλις 1 στους 100.000 ανθρώπους και χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια δύο ορμονών. Η ανεπάρκεια αυτή προκαλείται από αυτοάνοση καταστροφή των επινεφριδίων και τα συμπτώματά της εμφανίζονται σταδιακά. Ο Kennedy επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει την ασθένεια του. Επιπλέον, λόγω χρόνιου άγχους και πόνων στην πλάτη, ανέπτυξε εθισμό στα αγχολυτικά και στα παυσίπονα.

Ronald Reagan (1981-1989)

Αποτέλεσε για πολλούς “κακή επιλογή” για την προεδρία καθώς ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Η αλήθεια είναι πως αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας. Παρουσίασε λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα, προστάτη και υπέφερε από κροταφογναθική νόσο που συχνά συνδέεται με την στεφανιαία νόσο και από αρθρίτιδα. Την τελευταία διετία της θητείας του εμφάνισε αλτσχάιμερ και καρκίνο του δέρματος. Ακόμα και η γυναίκα και η κόρη του έχασαν τη ζωή τους από διαφορετικές μορφές καρκίνου.

George H.W. Bush (1989-1993)

Ο Bush είχε κινδυνέψει να χάσει τη ζωή του σε νεαρή ηλικία εξαιτίας μίας μόλυνσης που προκλήθηκε από σταφυλόκοκκο. Ως πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, είχε καταπονήσει και τραυματίσει το κεφάλι και τους πνεύμονές του ενώ υποφέρει από αιμορραγίες στο στομάχι και έλκος, αρθρίτιδα και διάφορες κύστες. Έχει διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή που οφείλεται σε υπερθυρεοειδισμό και όπως ακριβώς η γυναίκα του και ο οικογενειακός σκύλος τους πάσχουν από την αυτοάνοση νόσο του Graves.

Warren Harding (1921-1923)

Έπασχε από πολλές και διαφορετικές ψυχικές διαταραχές ενώ από το 1889 έως το 1891 νοσηλεύτηκε σε σανατόριο ώστε να ανακάμψει από προβλήματα υγείας που είχαν προκληθεί εξαιτίας της ψυχικής του υγείας. Έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία προκάλεσε τον αιφνίδιο θάνατό του έπειτα από έναν αγώνα γκολφ.

Dwight D. Eisenhower (1953-1961)

Στη διάρκεια των δύο θητειών του ήρθε αντιμέτωπος με τρία σοβαρά προβλήματα, τη νόσο του Crohn, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Η νόσος Crohn εμφανίζεται συχνότερα στους Ευρωπαίους (ο Eisenhower είχε γερμανική καταγωγή) και αποτελεί μία φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που προκαλείται από άγνωστες αιτίες και στρέφει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα “επιτίθεται” στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τελικά έχασε τη ζωή του από καρδιακή προβολή.

Πηγή

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο