Ο ρόλος του γονιού και στο κλάμα του παιδιού του φαίνεται πως είναι καταλυτικός. Ανάλογα με το πώς αντιδρά, το μωρό συνεχίζει να σπαράζει ή να ηρεμεί…

Τη διεθνή μελέτη (μετα-ανάλυση) έκανε το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Warwick, μελετώντας στοιχεία από 8.700 μωρά από διάφορες χώρες του κόσμου, και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό παιδιατρικής “Journal of Pediatrics”.

Τα μωρά ανά τον κόσμο κλαίνε κατά μέσο όρο περίπου δύο ώρες τη μέρα, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Όμως, μωρό από μωρό διαφέρει πολύ. Κάποια δεν κλαίνε πάνω από μισή ώρα τη μέρα, ενώ μερικά κλαίνε πάνω από πέντε ώρες.

Γενικά τα μωρά φθάνουν στο αποκορύφωμα του κλάματος (δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά) την έκτη εβδομάδα, ενώ έως τη 12η εβδομάδα της ζωής τους το κλάμα μειώνεται στη μία ώρα και δέκα λεπτά τη μέρα, κατά μέσο όρο.

Πιο πολύ κλαίνε τα μωρά στη Βρετανία, στον Καναδά, στην Ιταλία και στην Ολλανδία, ενώ, αντίθετα, τα λιγότερο κλαψιάρικα ζουν στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ιαπωνία. Ειδικότερα τα υψηλότερα επίπεδα κλάματος – για πάνω από τρεις ώρες τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα – έχουν τα μωρά στη Βρετανία (το 28% των μωρών κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες), ενώ τα χαμηλότερα στη Δανία (μόλις το 5,5% των μωρών).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Dieter Wolke, επικεφαλής της μελέτης, υπάρχουν κάποιες παράμετροι, που ίσως εξηγούν γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές στο κλάμα των νεογέννητων.

“Οι Δανοί γονείς είναι λίγο πιο χαλαροί και συνήθως δεν ανταποκρίνονται άμεσα στο κλάμα των βρεφών, ενθαρρύνοντάς τα να ηρεμήσουν μόνα τους. Έχουν περισσότερη επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό τους από ό,τι οι Βρετανοί γονείς, κάτι που, επίσης, ανακουφίζει τα μωρά. Επιπλέον οι Δανοί γονείς ίσως έχουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη.

Μπορεί, βέβαια, αυτή η διαφορά να οφείλεται σε γενετικές διαφορές μεταξύ των πληθυσμών, καθώς σε ορισμένες χώρες οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο εσωστρεφείς και πιο ήρεμοι από ό, τι σε άλλες. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, κάνει σε πολλούς εντύπωση το πώς τα μωρά ηρεμούν μόνα τους, κάτι που ίσως έχει γενετική βάση…

Πάντως οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού τους έχουν μικρότερη επιρροή στη διάρκεια του κλάματός τους. Το 40% των βρεφών κλαίνε πολύ κι αυτό δεν θα αλλάξει ό,τι στρατηγική κι αν ακολουθήσουν. Κι αυτό είναι σημαντικό να το ξέρουν οι γονείς, για να ανακουφιστούν από το άγχος τους ότι μπορεί να φταίνε εκείνοι για το ακατάσχετο κλάμα του νεογέννητου”.

Πηγή