My Corner Μαγειρική

Πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα από τον Ακη Πετρετζίκη!

Ταραμοσαλάτα: μια γεύση άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν θέλει πολλά για να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο μας. Οι παραδοσιακές γεύσεις έχουν την τιμητική τους και κάθε σαρακοστιανό έδεσμα έχει το δικό του ρόλο στο τραπέζι μας. Είναι ωραίο να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο προετοιμασίας των πιάτων που θα ετοιμάσουμε ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε και την φύση που μας περιμένει.

Η ταμαμοσαλάτα είναι ένα από τα εδέσματα που τιμάμε αυτή τη μέρα. Είτε «λευκή», είτε «κόκκινη», μπορείτε να την φτιάξετε μόνες σας, ακολουθώντας συμβουλές για σίγουρη επιτυχία. Ο Άκης Πετρετζίκης δίνει τη δική του εκδοχή και εγγυάται νοστιμιά!

Υλικά: 

Για την ταραμοσαλάτα

  • 300 γρ. ψωμί χωρίς κόρα (600 γρ. μουλιασμένο και στραγγισμένο)
  • 1,2 λίτρα νερό
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 200 γρ. ταραμάς λευκός
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • ξύσμα από 2-3 λεμόνια
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. σπορέλαιο
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  •  λίγες ελιές
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση: 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά.
  • Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό. Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
  • Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Παίρνουμε το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι. Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
  • Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία.
  • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι.

Πηγή

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο