About Health Διατροφή

Πατάτα, αχλάδι, κουνουπίδι και άλλες άσπρες τροφες που σε γεμίζουν ενέργεια! Συνταγή για γλυκό λευκο smoothie!

Καλύτερη και πιο γρήγορη ανάκαμψη

Ποδηλάτες που έτρωγαν αχλάδια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις προπονήσεις τους έκαναν πιο γρήγορα ποδήλατο και είχαν πιο γρήγορη ανάκαμψη από εκείνους που έπιναν μόνο νερό, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το εργαστήριο Human Performance Laboratory του Πανεπιστημίου Appalachian State στη βόρεια Καρολίνα.

«Ο συνδυασμός των υγιεινών υδατανθράκων και ενός μείγματος πολυφαινολών από το αχλάδι επιταχύνει τη διαδικασία της μυϊκής ανάκαμψης», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, David C. Neiman. Η βιταμίνη C από το αχλάδι και άλλα φρούτα μπορεί, επίσης, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου, το οποίο μπορεί να πέσει μετά την προπόνηση.

Οι μύες σου θα γίνουν πιο δυνατοί

Το παστινάκι και η πατάτα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο προλαμβάνει την αδυναμία, τη μυϊκή κόπωση και τις κράμπες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μόλις το 3% από εμάς παίρνουν
σε επαρκή ποσότητα αυτό το ζωτικής σημασίας μέταλλο. Η πατάτα περιέχει σχεδόν 50% περισσότερο κάλιο από την μπανάνα!

Η πατάτα, το κουνουπίδι, το παστινάκι* και άλλα ανοιχτόχρωμα λαχανικά συχνά επισκιάζονται από τα πιο ζωηρόχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Αν όμως τους δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία, θα εκπλαγείς από τις ιδιότητές τους. Πάρε μια ιδέα για το πώς μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό σου και κάποιες συνταγές που
αποδεικνύουν πως τα nude δεν είναι βαρετά.

*Το παστινάκι ή δαυκί είναι μια ανοιχτόχρωμη ρίζα, «ξαδερφάκι» του καρότου και του μαϊντανού. Θα το βρεις σε λαϊκές αγορές και στο τμήμα μαναβικής μεγάλων σούπερ μάρκετ.

 

Smoothie με αχλάδι και άρωμα βανίλιας

Μερίδες: 3
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα (συμπεριλαμβάνεται η παραμονή για 30 λεπτά στο ψυγείο)

Υλικά

• 2 μεγάλα αχλάδια, κομμένα στη μέση
• 1 κ.γ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
• 1 φλ. άγλυκο γάλα αμυγδάλου
• 1/2 φλ. στραγγιστό γιαούρτι με λίγα λιπαρά
• 3 κ.σ. σπόροι μάραθου
• 1/8 κ.γ. κανέλα
• 1/4 κ.γ. σκόνη κάρδαμου
• 1/4 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
• 1 κ.γ. καθαρό σιρόπι σφενδάμνου (ή μέλι)
• 1/4 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
• 1 φλ. παγάκια

Εκτέλεση

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C. Στρώσε σε μια μικρή λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί, ανακάτεψε τα αχλάδια με το ξίδι και άπλωσέ τα πάνω της. Ψήσ’ τα με τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω, για 30 λεπτά, γυρίζοντάς τα στα 20 λεπτά. Άφησε τα αχλάδια να κρυώσουν (Μπορείς να κάνεις αυτό το βήμα έως και 5 ημέρες πριν).

2. Βάλε τα ψημένα αχλάδια, το γάλα αμυγδάλου, την κανέλα, το κάρδαμο, το μάραθο, το
τζίντζερ, το σιρόπι και το ξύσμα σε ένα μπλέντερ και χτύπησέ τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε τον πάγο και χτύπησέ τα ξανά. Μοίρασε το μείγμα σε 3 ποτήρια.

Διατροφική αξία ανά μερίδα: 200 θερμίδες, 6 γρ. λιπαρά (1 γρ. κορεσμένα), 28 γρ. υδα-
τάνθρακες, 7 γρ. πρωτεΐνη, 6 γρ. φυτικές ίνες, 75 mg νάτριο

Πηγή

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο