Ακούμε πολύ συχνά για το “debate” μεταξύ των νέων σε ηλικία μανάδων και των μεγαλύτερων, των άνω των 40, σχετικά με το τι είναι προτιμότερο. Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες γίνονται καλύτερες μητέρες.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι οι γυναίκες “φρενάρουν” τη μητρότητα για λόγους καριέρας ή έλλειψης συντρόφου και πώς αυτό επιδρά, στη συνέχεια, στα παιδιά τους.
Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στη European Journal of Developmental Psychology, έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα κοινωνικά, συναισθηματικά και συμπεριφοράς.
Ειδικότερα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία ανέλυσαν ένα τυχαίο δείγμα 4.741 γυναικών, από τις οποίες κάποιες ήταν από τις ίδιες τους τις οικογένειες. Και είδαν ότι η «ψυχολογική ωριμότητα» των μεγαλύτερων σε ηλικία μητέρων μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ευημερία των παιδιών τους, μέχρι τα μέσα της εφηβείας τους.
Βρήκαν ότι μέχρι την εφηβεία η αντίληψη των παιδιών για τη γλώσσα και για την κοινωνική ανάπτυξη βελτιώνεται, όσο η ηλικία της μητέρας τους ανεβαίνει, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το κοινωνικό υπόβαθρο, την εκπαίδευση και τα οικονομικά. Αυτή ήταν η περίπτωση των παιδιών ηλικίας 7 και 11 χρόνων, τα οποία είχαν λιγότερα κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα, αν οι μητέρες τους ήταν μεγάλες, αλλά το αποτέλεσμα φάνηκε να σταθεροποιείται στην ηλικία των 15 ετών.
«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο ευέλικτοι διανοητικά με το πέρασμα των χρόνων, είναι πιο ανεκτικοί με τους άλλους ανθρώπους και αναπτύσσονται καλύτερα συναισθηματικά» δήλωσε ο καθηγητής Dion Sommer, που ηγήθηκε της έρευνας.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ψυχολογική ωριμότητα μπορεί να εξηγήσει γιατί οι μεγαλύτερες μητέρες δεν επιπλήττουν τόσο πολύ τα παιδιά τους, κάνοντάς τα να πειθαρχούν φυσικά. Αυτό το στυλ γονεϊκού ρόλου μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός θετικού ψυχοκοινωνικού περιβάλλοντος, το οποίο επηρεάζει την ανατροφή των παιδιών»
Σχολιάστε