About Health Ψυχολογία

«Κάνε γρήγορα, βιάσου»: Όταν τα παιδιά χασομερούν!

Όταν μεγαλώνετε μικρά παιδιά, ειδικά αν παράλληλα δουλεύετε, έχετε διαρκώς στο νου σας την ώρα. Προσπαθείτε να έχετε ένα σφιχτό πρόγραμμα για να μην καθυστερείτε στο σχολείο τους, στις δραστηριότητες, στη δουλειά σας. Τα παιδιά πρέπει να φάνε συγκεκριμένη ώρα, να είναι έτοιμα συγκεκριμένη ώρα, να πάνε για ύπνο συγκεκριμένη ώρα.

Αυτό το πρόγραμμα όμως τις περισσότερες φορές δεν γίνεται πραγματικότητα. Συχνά τα παιδιά θέλουν κάτι «εκτός προγράμματος» ή κάνουν περισσότερη ώρα για να κάνουν κάτι μόνα τους από ότι όταν το κάνετε εσείς, για παράδειγμα να ντυθούν.

Και εσείς καταλήγετε να λέτε τις πιο κλισέ φράσεις των γονιών: «κάνε γρήγορα, θα αργήσουμε,  μην καθυστερείς, θα αργήσεις στο σχολείο, βιάσου» και όλες τις πιθανές παραλλαγές τους.

Γιατί όμως τα παιδιά χασομερούν; Το κάνουν επίτηδες, είναι αφηρημένα, δεν έχουν μάθει ακόμα να ακολουθούν το πρόγραμμα;

Οι απαντήσεις αυτές είναι σκέψεις που μπορεί να κάνει ένας γονιός (ή ένας ενήλικας γενικά) που έχει μάθει να ζει τη ζωή του σύμφωνα με ό,τι του λέει το ρολόι του. «Στις 7 θα ξυπνήσω, στις 8 θα είμαι στη δουλειά, στις 18 θα είμαι σπίτι, ως τις 18.30 θα έχω φάει, κ.ο.κ.».

Τα παιδιά, όμως, έχουν τους δικούς τους ρυθμούς: κοιμούνται όταν κουραστούν, τρώνε όταν πεινάσουν, δεν κάνουν τίποτα αν δεν θέλουν, παίζουν όταν έχουν διάθεση. Μεγαλώνοντας μόνο, και ακολουθώντας κυρίως το παράδειγμα των γονιών τους,μαθαίνουν να ζουν με το ρολόι. Όταν είναι μικρά μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι καθυστερούν τη μαμά και το πρόγραμμά της, ξέρουν ότι δεν μπορούν να φύγουν ακόμα από το σπίτι γιατί ξέχασαν το αγαπημένο τους παιχνίδι ή θέλουν να σταματήσουν την βιαστική διαδρομή προς τον παιδικό ή το σχολείο για να δουν το σκυλάκι του γείτονα.

Τι να κάνετε:
– αποφύγετε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μαθήματα όπως «πρέπει να καταλάβεις ότι βιάζομαι και να ετοιμάζεσαι πιο γρήγορα». Αντίθετα, δοκιμάστε να ξυπνάτε το παιδί λίγο νωρίτερα για να έχετε το περιθώριο να καθυστερήσετε έστω και λίγο.
– προσέχετε πώς αντιδράτε όταν σας φαίνεται ότι το παιδί χασομερεί και αισθάνεστε ότι πιέζεστε από το χρόνο. Αποφύγετε τις φωνές και το μάλωμα.
– προσπαθήστε να δώσετε το παράδειγμα εσείς για να μάθουν και τα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν το χρόνο τους, χωρίς να τους προκαλείτε άγχος.
– όταν πρόκειται για το σχολείο ή κάποια δραστηριότητα σίγουρα πρέπει να τηρήσετε ένα ορισμένο πρόγραμμα, όταν όμως η περίσταση δεν απαιτεί τόση βιασύνη, αφήστε το παιδί να κάνει τα πράγματα με το δικό του ρυθμό και χαλαρώστε κι εσείς.
– αν γίνεται μία μικρή «μάχη» κάθε πρωί που ετοιμάζεται για το σχολείο, γιατί δεν του αρέσουν τα ρούχα του ή δεν έχει ετοιμάσει την τσάντα του, προετοιμαστείτε από την προηγούμενη. Δώστε του την ελευθερία να διαλέξει μόνο του τι θα φορέσει και βοηθήστε το να ετοιμάσει τη σάκα του.
– όταν μεγαλώσει θα ζει τη ζωή του στους ξέφρενους ρυθμούς που ζείτε και εσείς τώρα. Για αυτό αφήστε το να απολαύσει λίγο ανεμελιά τώρα που μπορεί. Θα έχει άπλετο καιρό για να ανησυχεί και να αγχώνεται για το χρόνο και τα αυστηρά προγράμματα της καθημερινότητας αργότερα.
– αν οι καθημερινές είναι πιεσμένες από υποχρεώσεις, σχολεία, δραστηριότητες, εξισορροπήστε την πίεση που δέχεστε και εσείς και τα παιδιά το Σαββατοκύριακο. Αφήστε το να κοιμηθεί λίγο παραπάνω ή να χουζουρέψει. Κανονίστε να πάτε όλη η οικογένεια μία βόλτα αλλά χαλαρά, χωρίς «βιάσου, κάνε γρήγορα», κλπ. Στόχος σας είναι μόνο η διασκέδαση, όχι το πρόσθετο άγχος.
– κυρίως, προσπαθήστε να είστε υπομονετική. Ειδικά, τώρα που μπήκε η Άνοιξη, τα παιδιά μπορεί να θέλουν να πάρουν το χρόνο τους για να δουν τα λουλούδια, τα πουλάκια ή το φως του ήλιου. Αφήστε τα. Δείξτε τους πώς να απολαμβάνουν ακόμα και τις μικρές χαρές της ζωής. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι δεν έχετε χρόνο για αυτό, βρείτε χρόνο. Αυτές οι μικρές στιγμές αξίζουν πολύ περισσότερο από το αν θα αργήσετε λίγα λεπτά.

Πηγή

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο

Το Καλάθι μου