Mama's Blog My Corner

Γκρινιάρα πεθερά: Πώς να την αντιμετωπίσετε;

Θα έχετε τύχει σε γυναικοπαρέα που η συζήτηση στρέφεται γύρω από την… κακιά πεθερά, την παραξενιά και τη γκρίνια της.

Θα έχετε προσέξει πως κουνάνε το κεφάλι τους με κατανόηση και συμπαράσταση η μία στην άλλη, για τα «βάσανα» που έχουν υποστεί!

Δεν είναι τυχαίο επίσης που υπάρχουν τόσα αστεία αλλά και παροιμίες για τις πεθερές, πχ. «Πεθερά διαβόλου γέννα».

Είναι φαίνεται ένα από τα πολλά κοινωνικά στερεότυπα που υπάρχουν εδώ και αιώνες αλλά και μία πικρή αλήθεια.

Μάλιστα, το ωραίο είναι πως η νύφη πολλές φορές υπόσχεται και ορκίζεται ότι δεν θα γίνει και εκείνη σαν τη πεθερά της.

Λίγα χρόνια αργότερα όμως, φαίνεται πως μπαίνει εκείνη στο ρόλο εκείνο που προσπαθούσε να αποφύγει…

Πως λοιπόν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την γκρινιάρα πεθερά μας;

1. Θυμηθείτε πως είναι απλά… η μητέρα του: Μπορεί κάποτε να είχε πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του, σήμερα όμως αισθάνεται ότι παραγκωνίζεται. Σκεφτείτε πώς θα νιώσετε εσείς αύριο όταν ο δικός σας γιος αισθανθείτε ότι σας βάζει στην άκρη και πως δεν είστε τόσο σημαντική για εκείνον.

2. Μην προσπαθείτε να την ανταγωνιστείτε: Όσο και να ισχυρίζεται ότι μαγειρεύει καλύτερα από εσάς ή ότι είναι πιο δυναμική κ.λπ., αφήστε τη να λέει. Θα βγείτε περισσότερο κερδισμένη εάν δεν μπείτε στο παιχνιδάκι του «ποια είναι η καλύτερη»…

3. Βάλτε τα όριά σας: Δύσκολο αλλά αποτελεσματικό. Άλλωστε όλες οι σχέσεις έχουν ανάγκη από όρια. Αν νιώθετε πως έχετε πρόβλημα στο να θέσετε και να τηρήσετε την οριοθέτηση, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

4. Βάλτε τη στη ζωή σας: Ζητήστε της να σας βοηθήσει λίγο στο μεγάλωμα των παιδιών, για παράδειγμα, ρωτήστε τη πώς έκανε εκείνο το ωραίο γλυκό… Αν αισθανθεί ότι την υπολογίζετε και ότι «θαυμάζετε» τα προσόντα της, το πιο πιθανό είναι να σας δεχτεί πολύ θετικά.

5. Παρατηρήστε τη δική σας συμμετοχή: Κάντε λίγο «πίσω» και παρατηρείστε, όχι μόνο πως πυροδοτείτε η γκρίνια της, αλλά και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στη δημιουργία και διατήρησή της. Πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε, πυροδοτούμε εμείς οι ίδιες καταστάσεις τέτοιου είδους, με αποτέλεσμα να φτάνουμε και πάλι στη γνωστή αυτοεκπληρούμενη προφητεία: «Να, δεν τα έλεγα εγώ;».

6. Ζητήστε τη βοήθεια του συζύγου: Ρωτήστε τον πώς πιστεύει ότι είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να διαχειριστείτε τη μητέρα του ή πιθανές παρεξηγήσεις. Μην τον βάλετε όμως στη διαδικασία να επιλέξει στρατόπεδο. Για εκείνον είναι η μητέρα του και αυτό δεν αλλάζει. Μην τον βάλετε λοιπόν στη διαμάχη σας με την πεθερά γιατί το πιο σίγουρο (υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις) είναι ότι θα χάσετε το παιχνίδι. Φανταστείτε να σας βάλει ο σύντροφός σας να επιλέξετε εκείνον ή τους δικούς σας…

7. Αποδεχτείτε πως «έτσι είναι»: Αν εξακολουθεί και είναι αρνητική απέναντί σας, αποδεχτείτε το. Σίγουρα δεν είναι όλες οι πεθερές θετικά προσκείμενες απέναντί στη νύφη τους – υπάρχει και το στερεότυπο, ας μην το ξεχνάμε.

Αν, λοιπόν, βλέπετε πως ό,τι και να κάνετε, όσο και να την καλοπιάνετε, εξακολουθεί να παρεμβαίνει στην οικογένειά σας, τότε μην προσπαθείτε άλλο άδικα, καθώς έτσι θα ματαιώνεστε ξανά και ξανά. Προχωρήστε παρακάτω και μην αναλώνεστε στο γιατί φέρεται με αυτό τον τρόπο… Άλλωστε, δεν είναι η δική σας μητέρα.

 

Πηγή

Σχολιάστε

Κάντε κλικ εδώ για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο